Dzisiaj udałam się na przejażdżkę rowerową celem zbioru ziół i kwiatów. 😊
Izabella INDIANKA Redlarska
Dzisiaj udałam się na przejażdżkę rowerową celem zbioru ziół i kwiatów. 😊
Izabella INDIANKA Redlarska
Izabella INDIANKA Redlarska
Termin „telepatia", czyli zdalne uczestnictwo uczucia, został ukuty w 1882 roku przez FWH Myersa w celu wskazania na zjawisko powszechnie znane jako „transmisja myśli", czyli możliwość odbioru lub przekazania słowa, obrazu , myśl, bez użycia zmysłów fizycznych.
Jest to jedno z najbardziej znanych i najbardziej rozpowszechnionych zjawisk paranormalnych.
O „spontanicznej telepatii" mówimy wtedy, gdy sprawca, czyli ten, który wysyła komunikat, i odbiorca, ten, który go otrzymuje, nie są świadomi zjawiska.
Z drugiej strony, „telepatia eksperymentalna" występuje, gdy agent i odbiorca pełnią swoją funkcję w celu zbadania zjawiska.
Wykazano, że im większa więź emocjonalna między dwojgiem ludzi, tym większa możliwość spontanicznych zjawisk telepatycznych.
Typowy przykład Telepatii w naszym codziennym życiu dotyczy nagłego spotkania z osobą, której od jakiegoś czasu nie widzieliśmy, o której dokładnie w tym momencie myśleliśmy; przypadki te, określane przez sceptyków jako zwykła przypadkowość, są natomiast, zdaniem ekspertów, małymi przykładami łagodnych zjawisk telepatycznych, które występują częściej w kontekście afektów i silnych więzów rodzinnych, klasycznym przykładem są przypadki rejestrowane między bliźniakami.
Ta szczególna forma telepatii nazywana jest „rezonansem interpersonalnym" i jest zdolna do przekazywania silnych emocji, zwłaszcza niepokoju i bólu; wiele z tych wrażeń pojawia się w chwilach największego zagrożenia lub w momencie śmierci.
Według niektórych badaczy, aby rozbudzić tę szczególną zdolność, wystarczy wykonać określone ćwiczenia koncentracji.
Eksperymenty telepatyczne zostały przeprowadzone w 1969 roku przez Pentagon z dość szczególnym testem; astronaucie Edgarowi Mitchellowi (na orbicie wokół Księżyca podczas misji Apollo 14) powierzono szczególną sekwencję, którą „nadawał" przez cztery dni podczas podróży w obie strony. Ta sama częstotliwość została „odebrana" i zgłoszona przez zespół wróżbitów specjalnie wezwanych do bazy armii amerykańskiej na Ziemi
https://www.exoterica.it/telepatia/
Mam zdolności telepatyczne.
Izabella INDIANKA Redlarska
Indianka
Cukinia dopiero od niedawna zaczyna być doceniana w naszych ogródkach i kuchniach tak jak na to zasługuje. Jako warzywo uprawowe ma bardzo małe wymagania i daje duże plony - z jednego krzaczka możemy uzyskać nawet do 40 owoców! Te z kolei, doskonale nadają się m.in. na przetwory, ale mają też wiele innych zastosowań. Warto również spróbować potraw ze smażonych kwiatów cukinii. Właśnie maj jest miesiącem, w którym pora zabierać się za sadzenie dyniowatych.
WYMAGANIA
Największe plony zbierzemy z cukinii posadzonej na żyznej, próchnicznej i przepuszczalnej glebie o odczynie obojętnym. Cukinia nie lubi natomiast gleb ciężkich i podmokłych. Miejsce to powinno być osłonięte od silnych wiatrów i koniecznie dobrze nasłonecznione, gdyż tak jak inne rośliny z rodziny dyniowatych, cukinia lubi słońce.
Cukinia, szczególnie w okresie wzrostu i dojrzewania owoców, wykazuje duże zapotrzebowanie na wodę, dlatego też dobrze jest wyściółkować ziemię czarną folią lub agrowłókniną w celu zmniejszenia jej parowania.
Uwaga: planując uprawę cukinii, jesienią poprzedniego roku, warto w miejscu, gdzie chcemy ją sadzić zastosować obornik.
METODY UPRAWY CUKINII
W naszym klimacie, cukinia do gruntu nie powinna trafiać przed 15 maja, ponieważ spadek temperatury nawet do 0°C może zniszczyć całą roślinę. Jeśli mamy warunki do produkcji rozsady, możemy nasiona wysiać do rozsadnika już w połowie kwietnia, a po połowie maja wysadzić wyrośnięte sadzonki do gruntu. Łatwiejszym i zdecydowanie pewniejszym rozwiązaniem będzie jednak zakup gotowej rozsady u sprawdzonego sprzedawcy. Przed jej wysadzeniem pamiętajmy, aby ją odpowiednio zahartować!
Drugim rozwiązaniem jest wysiew nasion wprost do gruntu. Najbezpieczniej będzie, jeśli z tym również poczekamy do "zimnych ogrodników". Nasiona siejemy gniazdowo, po 2-3 w dołku na głębokość 3-4cm. Nie powinniśmy sadzić ich w rzędzie gęściej niż co 1m, ponieważ krzaczki się rozrosną, a potrzebują światła oraz przestrzeni. Jeśli planujemy sadzić kilka rzędów, to odległość między nimi powinna wynosić przynajmniej 60-80cm. Gdy tylko nasiona zaczną kiełkować, z każdego gniazda zostawiamy najsilniejszą siewkę.
Uwaga: cukinia jest warzywem ciepłolubnym, dlatego wyścielenie podłoża wokół niej czarną folią lub agrowłókniną, dzięki której szybciej nagrzewa się ziemia, bardzo korzystnie wpłynie na szybszy wzrost roślin oraz bujniejsze owocowanie.
ZBIÓR OWOCÓW
Zapewniając naszym cukiniom opisane wyżej warunki, już w czerwcu możemy spodziewać się pierwszego zbioru owoców, a jeśli tylko będziemy ją odpowiednio podlewać, będzie nam owocować aż do połowy września (chyba że wcześniej zniszczą ją pierwsze przymrozki).
Owoce dobrze jest zbierać co drugi dzień, ponieważ częsty zbiór stymuluje roślinę do wytwarzania nowych owoców. Pamiętajmy, aby odcinać je od krzaczków za pomocą ostrego noża, gdyż przy próbie ich odłamania można uszkodzić roślinę.
Możemy też spróbować potraw z kwiatów cukinii, a zrywając je z rośliny, dodatkowo wpłyniemy na szybszy wzrost tych, które pozostawimy.
https://porady.interia.pl/ogrody/news-jak-uprawiac-cukinie,nId,4914729
Chyba ciut lepsza wersja w słuchaniu.
Izabella INDIANKA Redlarska
Audiobooki przeto są idealne na powtórki i dla zapracowanych, co czasu czytać nie mają, a mają podzielną uwagę i są w stanie robić dwie rzeczy na raz :)
Izabella INDIANKA Redlarska
Lubię kiełkujący czosnek i jem go często. Wczoraj też jadłam. Posiałam na rabacie mnóstwo czosnku i rośnie pięknie. Jem też nać czosnku.
Izabella INDIANKA Redlarska
#DrzewaOwocowe, #Jabłoń, #JabłońWysokopienna, #sad, #SadIndianki, #OgrodyIndianki,
#RanchoDeRebelle, #RanchoNaMazurachGarbatych, #RanchoRomanticaRebelle, #sielanka
Izabella INDIANKA Redlarska
#FrugalLiving, #oszczędzam, #RanchoDeRebelle,
#GospodarnaIndianka, #BorówkaAmerykańska
Posadziła też skiełkowany bób.
#FrugalLiving
Ż.G.: Kto powinien sięgnąć po sok z jagody kamczackiej? Nie jest to codzienny produkt..
M.J.: A ja powiem przewrotnie, że jak najbardziej codzienny – bo zaleca się go pić 50 ml , najlepiej rano na czczo. Najlepsze efekty obserwuje się wtedy, gdy pije się go w niewielkich ilościach, ale stale. Niektórzy wolą pić na noc, bo mówią, że ich wycisza i łatwiej się zasypia.
Proszek z jagody na bułeczceProszek z jagody z jogurtemSmoothies ze szpinaku z proszkiem z jagodyCiasto z kremem i sproszkowaną jagodą
Ż.G.: Co możemy zrobić z proszkiem z jagód?
M.J.: Wszystko, byle nie na ciepło!!! Proszek BIOHASKAP, to źródło antocyjanów, które są wrażliwe na temperaturę, dlatego suszymy jagody specjalną delikatną metodą, żeby tych cennych antocyjanów nie zniszczyć. Pracowaliśmy nad tym 2 lata.
Jak używać proszek? Można nim posypać owsiankę, musli, dodać do jogurtu – z mleka zwierzęcego czy roślinnego (pyszne połączenie z kokosowym), zrobić smoothie, posypać lody (polecam czekoladowe), dodać do kremu do ciasta, do nadzienia do rurek z bitą śmietaną. Zastosowań jest mnóstwo, uzyskujemy bogaty w antyoksydanty deser o wspaniałym smaku i kolorze i wystarczy tylko 1 łyżeczka proszku z jagody.
Ż.G.: Czy możemy stwierdzić, że jagoda kamczacka jest rodzajem superfood?
M.J.: Tak, jagoda ma bardzo bogaty profil polifenolowy, zawiera głównie antocyjany, które są 4 razy silniejsze od witaminy C. Zawiera też kwas chlorogenowy, luteoinę, kwercetynę, katechiny i ostatnio odkryte irydioidy, które mają silne właściwości przeciwzapalne. Jest to z pewnością superfood i może stać się hitem zdrowego odżywiania, ale wymaga jeszcze dużo promocji i pewnie wiele lat pracy w edukowaniu o jej prozdrowotnych właściwościach. Tak, jak na początku było z acai czy moringą.
Ludy Ainu, zamieszkujące Japonię, skąd, jak wspominałam, pochodzi haskap, uważają tę jagodę za „eliksir życia" – owoc dla długiego życia i dobrego wzroku.

Ż.G.: Jacy pacjenci mogliby skorzystać zdrowotnie, spożywając produkty z jagody kamczackiej? Czy zdrowi również odczują różnicę?
M.J.: Po pierwsze, owoce są bogatym źródłem antocyjanów, które wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia. Potwierdzają to liczne doniesienia naukowe sugerujące silny związek między spożyciem owoców jagodowych a zmniejszonym ryzykiem występowania chorób układu sercowo-naczyniowych. Co ciekawe, jagoda kamczacka była od dawna używana w medycynie ludowej w celu obniżenia ciśnienia krwi.
Jagoda kamczacka (haskap) wykazuje również silne właściwości antydiabetyczne. Co to oznacza dla cukrzyków? Otóż, badania na zwierzętach wykazały, że zarówno krótkotrwałe, jak i długotrwałe spożywanie jej owoców hamowało poposiłkowe stężenie glukozy, normalizowało też poziom poposiłkowego stężenia triglicerydów i obniżało poziom cholesterolu HDL w osoczu. Ponadto, jagoda kamczacka jest potencjalnym źródłem prozdrowotnych fitozwiązków, które hamują trawienie węglowodanów w jelitach. Jest to przydatne w leczeniu cukrzycy typu 2, ponieważ zmniejsza szybkie uwalnianie glukozy do krwi przez pokarm o wysokim indeksie glikemicznym. Zgodnie z pracą badawczą Podsędek i in., jagoda kamczacka wykazywała najsilniejszą aktywność hamującą, a kolejność siły działania była następująca:
jagoda kamczacka
borówka amerykańska
borówka czarna
czarna porzeczka
czereśnia
czerwony agrest
Opóźnione trawienie cukrów wspiera kontrolowanie hiperglikemii poposiłkowej u pacjentów z cukrzycą!
W innych badaniach wykazano korzystny wpływ jagody kamczackiej na choroby tarczycy. Doustne podawanie ekstraktu z jagody złagodziło nadczynność tarczycy poprzez zmniejszenie wydzielania hormonów tarczycy. Badanie wykazało również, że spożycie jagody kamczackiej zmniejsza uwalnianie enzymów wątrobowych, które normalnie są podwyższone w stanie zapalnym wątroby bądź w przypadku jej uszkodzenia.
Ż.G.: Proszek z jagód mógłby również służyć do lodów, do ciast i puddingów, czy współpracujecie z producentami żywności w Polsce lub zagranicą?
M.J.: Tak, po targach BIOFACH w Norymberdze nawiązaliśmy wiele kontaktów i utrzymujemy je do dzisiaj. Szkoda tylko, że pandemia zatrzymała wiele projektów – część firm wstrzymała się wprowadzenie nowych produktów na rynek. W czasie, kiedy klienci wpadają do sklepu tylko po to, żeby kupić najważniejsze rzeczy z listy, nie można przeprowadzić degustacji ani promocji, takie próby skończyłyby się fiaskiem. Natomiast, my we własnym zakresie prowadzimy testy i mamy nadzieję już na jesieni uda nam się wprowadzić pierwszy produkt z nowej linii BIOHASKAP.
Ż.G.: Czego potrzebuje Małgorzata Jaszyk, aby czuła satysfakcję ze swojego pomysłu? Czego trzeba do szczęścia takiej osobie, jak Pani?
M.J.: Jestem szczęśliwa każdego dnia na plantacji, kiedy schodzę zmordowana z pola po pieleniu, kiedy docinam krzewy, kiedy sadzę aksamitki, kiedy widzę, jak krzewy pięknie kwitną i rosną.
Najbardziej teraz brakuje mi do szczęścia możliwości przeprowadzenia degustacji, targów, promocji i widoku uśmiechniętej buzi, gdy ktoś spróbuje soku albo proszku i się zachwyca. I wraca do nas po kolejne butelki, bo odczuł na sobie, jak dobrze działa na niego jagoda kamczacka.
I mam na myśli degustacje, nie tylko w Polsce, ale i w Europie, gdzie mamy swoich dystrybutorów i tylko czekają, żeby móc zacząć działać.
W ten sposób coraz więcej osób dowie się o jagodzie kamczackiej, coraz więcej będzie odnosić korzyści z jej spożywania.
https://hipoalergiczni.pl/fioletowy-owoc-dla-zdrowej-tarczycy-watroby-serca-i-oczu/
Mam jagody. Posieję więcej.
Izabella INDIANKA Redlarska
Izabella INDIANKA Redlarska
#ogórki #OgórekIkar #Ikar #siewki #rozsada
Izabella INDIANKA Redlarska
Posiałam mnóstwo nasion dyni - słodkiej, bardzo smacznej na surowo i do zup. Uwielbiam słodycze, więc będę jeść słodkie dynie przez cały rok. Podzielę się też z Brunhildą oraz z moją rodziną, a przede wszystkim z moimi zwierzętami. Kury uwielbiają dynie i cukinie, nawet koty lubią, a po upieczeniu także psy.
Do doniczek nasypałam bardzo żyznej ziemi z przekompostowanym obornikiem. Nasiona przed wysianiem wczoraj namoczyłam w ciepłej wodzie i dzisiaj już część kiełkowała! 😁👌
Doniczki trafią do domu, dopóki istnieje groźba przymrozków. Gdy sadzonki wyrosną, przesadzę je na miejsce stałe, ale nie wcześniej niż po 20 maja.
Izabella INDIANKA Redlarska
Izabella INDIANKA Redlarska